Pictobord

Een pictobord brengt rust en structuur.

  

Pictogrammen gebruiken ze toch alleen bij mensen die een beperking hebben? Klopt maar het is ook zeker welkom voor kinderen die graag houden van overzicht en structuur.

Lees maar mee.

Toen Jennifer richting de 4 jaar ging bemerkte we dat ze het moeilijk vond om overzicht te hebben van een week. Ze kent immers de dagen van de week nog niet maar ook niet hoe een week is in gedeeld. Of überhaupt wat een weekend is?

Ze vroeg vaak aan ons wat voor dag het was. Het lukt haar niet om de dagen te onthouden en de volgorde van de dagen was ook zeker niet wat ze moest kennen. Dit is ook niet wat je van een kindje van 3+ mag verwachten. Maar het bracht wel verwarring voor haar mee en soms ook wat irritatie voor ons.

Het bleef niet bij wat voor dag het was maar ook wat we gingen doen en wanneer.

Jennifer heeft ook nog een broertje wat in de middag sliep. Dit maakte dat we de dag altijd in tweeën deelden. Een activiteit voor het slaapje , broodje eten en dan een activiteit na het slaapje. En tijdens het slaapje was het tijd voor haar. Dit gaf voor haar enigszins rust , vertrouwen en overzicht.

Toen ze 4 werd kwam er ook school, overblijven en de BSO bij. Kortom; nog meer informatie die een plek moest krijgen in haar hoofd en in haar overzicht van de week. Naast alle prikkels die ze al te verwerken krijgt op school, overblijf, thuis en de BSO.

We kwamen al gauw op een planbord met magneetjes. Wij hebben het basisschool pakket , feestdagen en uitjes aan geschaft maar je kan niet naar eigen inzicht kopen en uitbreiden. Uiteraard kan je zelf ook aftel kalenders maken met papier en stickers maar dit vonden wij overzichtelijker.

Het levert voor Jennifer een hoop overzicht op. Elke avond kijkt ze even op het bord wat ze de volgende dag gaat doen. Soms zegt ze dan “hoezo komt er een oppas?”. De eerste keer was ik wat verbaasd over het feit hoe ze dat weet? Maar toen ik het vroeg, wees ze me heel wijs het pictogram aan . Het levert naast overzicht ook rust op in huis. We hebben niet meer de vragenstorm over wat we gaan doen en wanneer? De dag is nog steeds in tweeen verdeeld en dat geeft houvast.  En geen irritatie meer omdat we niet continue dezelfde vragen hoefden te beantwoorden.

Kortom een mega hit hier bij ons thuis in huize Bakker!